Amerikanen en hun auto

Het is even stil geweest op dit weblog. Ik ben namelijk drie weken op vakantie geweest naar Seattle en het zuidwesten van Canada. Nu al weer een paar weken terug van een prachtige reis. De foto’s zijn uitgezocht en dus eindelijk weer tijd voor een bericht op Verbeelding.

Eén van de dingen die direct opvalt in dat gedeelte van de wereld, is de uitgestrektheid van het land. Alles is zo ruim opgezet dat je wel een auto moet hebben om van A naar B te komen. Amerikanen zijn dan ook getrouwd met hun auto en het liefst hebben ze er minimaal twee voor de deur staan. Het zal je dan ook niet verbazen dat Amerika grootverbruiker is van olie. Die auto’s zullen toch gevoed moeten worden. Van alle olie in de wereld wordt bijna 20% door de Verenigde Staten geconsumeerd [bron].

Gelukkig voor de Amerikanen is er ook veel olie uit eigen grond te halen. Het is namelijk het derde land ter wereld qua productie van ruwe olie [bron]. Maar ondanks de hoeveelheid eigen olie, moeten er toch nog steeds miljoenen vaten per dag geïmporteerd worden.

Rijdend over de Interstate snelwegen in mijn gehuurde Chevy Cobalt, vroeg ik mij af waarom dashboards in auto’s zo weinig informatie geven over de kosten van het autogebruik. Zoveel ruimte wordt weggegeven aan nietszeggende informatie. Ik begrijp werkelijk waar niet wat een toerenteller in een auto met automaat doet.

Ik stel voor dat uit alle Amerikaanse auto’s de toerenteller wordt gesloopt en deze wordt vervangen door een getal dat weergeeft hoeveel dollars je huidige rijstijl kost. Of eventueel uitgedrukt in het aantal Big Macs dat men bespaart bij een zuinige rijstijl.

Amerikanen en hun auto’s: het is een onafscheidelijke combinatie. En misschien word je er ook nog wel dik van…

Add Comment Add yours ↓

Jouw reactie